torstai 20. toukokuuta 2010

Kalana kuivalla maalla - Ensikosketus Boliviaan

Chingching! Vaikka sanoinkin viimeisen päivityksen jäävän viimeiseksi, niin yritän silti kirjoitella reissun päältä jotain nopeaa, kun sanottavaa tulee. Valitettavasti kuvia en pysty reissusta lisäilemään, mutta toivottavasti teksti ajaan ainakin lähes saman asian.

Pakollisen Chilessä vietetyn päivän jälkeen saavuimme Boliviaan eilen aamulla - oikea matka voi alkaa! En tiedä miksi, mutta en vain erityisemmin pidä Chilestä. Mutta heti ensisilmäyksestä lähtien Bolivia on vaikuttanut mahtavalta - seikkailulta! Jo taksi matkalla huomasi eron Chileen tai Argentiinaan. Boliviaa voikin hyvällä syyllä nimittää todelliseksi kehitysmaaksi - kadut täynnä kaaosta ja kansallisasuihin pukeutuneita bolivialaisia. Tämän vastapainoksi hostellimme Wild Rover on kenties yksi parhaista, joissa olen yöpynyt.

Hintataso Boliviassa on todella halpa. Laamapipolla hintaa 1-2e, -hanskoilla 1-3e, ravintolaillallinen 3e ja tietenkin se perinteinen hintatason mittari Coca-Cola 1/2l 0,3e. Big Macilla hintatason vertailu ei onnistu, sillä koko McDonalds haistatti Bolivialle pitkät ja poistui maasta.

Eilen 3200m korkeudessa olevan La Pazin ohuen ilmanalan tunsi vaikeutena hengittää ja muutenkin todella nopeana hengästymisenä. Tätä ei auttanut yhtään se, että La Paz on täynna toinen toistaan jyrkempiä mäkiä, joiden kapuaminen ainakaan ensimmäisenä päivänä ei ollut miään herkkua! Etenkin päikkäreiltä herätessä olo oli todella tukkoinen ja hengittäminen todella raskasta. Illalla korkea ilmanala aiheutti myös päänsärkyä, mutta tämä saattoi toisaalta johtua kahdesta edeltäneestä erittäin vähän nukutusta yöstä, pienoisesta flunssasta ja nälästä. Tänään hengittäminen kuitenkin luonnistuu taas huomattavasti helpommin, toivottavasti edeltävä päivä jäi siis viimeiseksi, jolloin tunsin oloni kalaksi kuivalla maalla.

Heti ensimmäisenä päivänä mukaan tarttui kiitettävä määrä laamapipoja ja hanskoja - joutuu varmaan kohta ostamaan uuden repun, että saa kaikki jotenkin tuotua takaisin, heh! Myöskään pelätty vatsatauti ei ainakaan vielä ole ilmestynyt pilaamaan matkaa, joskin Sanna sanoi eilen vatsansa kurnivan pahaenteisesti. Toivotaan kuitenkin, että vatsataudeilta vältytään.

Tänään tarkoitus olisi vain ottaa rauhallisesti ja jatkaa sopeutumista ohueen ilmanalaan. Perjantaille suunnitelmissa olisi pyöräretki "Death Roadille" ja illasta yöbussi Uyunin suolajärville, josta takaisin La Paziin sunnuntaiaamuksi ja katsomaan intiaaninaisten vapaapainia Cholitas Wrestlingiä. Matkan olisi tarkoitus jatkua tiistaina kohti maailman korkeimmalla sijaitsevaa järveä - Lake Titicacaa.

Lisätietoa Boliviasta löytyy Helsingin Sanomien Matka-artikkelista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti