torstai 29. huhtikuuta 2010

Tulimaata ja pingviineitä - Extemporee matkailua, osa 3

Saltasta matka jatkui siis Buenos Airesin kautta maailman eteläisimpään kaupunkiin, Ushuaiaan. Vaikka välilaskun pituus oli noin 9 tuntia, en jaksanut raahautua taksille ja ottaa suunnaksi omaa sänkyä, vaan Buenos Airesin lentokentistä pienempi, Aeroparque Jorge Newbery, sai toimittaa yösijan virkaa.. Jo edellisten lentokenttäöiden perusteella osasi sanoa, että eihän siellä unta saa, mutta mitäpä sitä hyvää reissuaikaa ohi nukkumaan..

Ushuaiaan saavuimme lauantaina kellon raksuttaessa pitkälti iltapäivää. Perus turisti-infosta kartta kouraan ja kohti majapaikkaa. Majapaikassa tavarat nurkkaan ja enempiä miettimättä kaupunkia katsastamaan. Vaikka ilma ei aivan jäätävän kylmä ollutkaan, huomasi heti ovesta ulos astuessaan, että Saltasta ostetut laamahanskat ja -pipo tulisivat täällä tarpeeseen.

Jo etukäteen olimme hyvinkin tietoisia mitä Ushuaialta halusimme - pingviinejä! Niinpä suunta kohti satamaa ja retkeä varaukseen.. Lähes kaikki matkanjärjestäjät tarjoavat retkiä katamaraaneilla pitkin Beagle Channelia sisällyttäen retkeen merileijonia, Ushuaian kuuluisaa majakkaa, merilintuja ja pingviinien katselua katamaraanista. Tämä ei kuitenkaan meille kelvannut, pingviinit on jo nähty eläintarhassa - this time we wanted something more, we wanted to walk with penguins! Niinpä ainokaiseen toimistoon, jonka valikoimiin kuuluu kierrokset saarelle kävelemään pingviineiden sekaan, ja liput varaukseen seuraavalle iltapäivälle!

Tulimaa ja Ushuaia

Olimme myös etukäteen päättäneet sivistää itseämme käymällä Ushuaian historiasta kertovassa End of the World -museossa. Itsensä sivistämistä suurempana houkuttimena taisi kuitenkin toimia museosta saatava kuuluisa End of the World -leima joka on nyt lätkäistynä johonkin passin takasivulle. Koska reissun teemaksi oli jo pitkälti muodostunut "Pää kolmantena jalkana - mahdollisimman paljon, mahdollisimman vähässä ajassa" oli hyvä jatkaa valitulla linjalla. Niinpä museosta matkatoimistoon ja bussiliput maanantaiaamulle kello 5.00 Ushuaista El Calafateen. Niinpä aikaa Ushuaian tutkimiseen oli jäljellä vielä hitusen alle puolitoista vuorokautta! Lentokentällä nukuttu yö oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja ravintolassa syödyn lampaan jälkeen lämmin suihku ja kunnon yöunet eivät vaikuttaneet lainkaan hullummalta vaihtoehdolta.


Panoramakuvaa Ushuaian kaupungista. Kuva ei paljoa kerro, mutta todellisuudessa yksi hienoimmista paikoista missä tullut käytyä..

Viimeinen kokonainen päivä Ushuaiassa valkeni Bed&Breakfastin jälkimmäisen tarjonnan merkeissä. Aamupalan aikana oli myös varsin huojentava kuulla, että huone olisi vapaana myös seuraavaksi yöksi ja ei tarvitsisi viettää aamua uutta majapaikkaa etsien. Niinpä aamupala vatsassa suunta kohti 825 metrin korkeudelle nousevaa Martial Glacieria ja sieltä avautuvia näkymiä Ushuaian kaupunkiin ja koko ympäröivään Tulimaahan. Näin kolme kuukautta pihviä syöneenä voi sanoa, että reippailu vuorelle teki melko hyvää!


3 kuukauden laiskottelun jälkeenkin 45 minuutin arvioitu aika alittui yli 10 minuutilla! :D
 Viimeisen päälle retkeilyvarusteet - Farkut ja Dieselin kengät..

Vuorilta matka jatkui kohti reissun huipennusta, pingviinisaarta. Vuorella hikoiluiden jälkeen 4 eurolla edellisenä päivänä vuokraamani toppatakki tuli tarpeeseen, vaikkakaan missään vaiheessa ilma ei ollut niin kylmä, mitä maailman eteläisimmältä kaupungilta olisi voinut olettaa. Parin tunnin matka pingiiviinisaarelle taittui pikkubussin rattoisasti takapenkiltä Tulimaan maisemia katsellen.

Tulimaan tuulet olivat jättäneet jälkensä paikallisiin puihin..
Matka-ajankohtamme pingviineiden katseluun ei ollut ihanteellinen, sillä suurin osa Ushuaiassa pesivistä yli 10000 Magellanin pingviinistä lähtee maaliskuun lopussa talvea karkuun pohjoiseen. Silti viimeisten pingviineiden joukossa oli toistasataa yksilöä, eli ilman pingviinien näkemistä ja pingviinien vierellä tsippailua reissulta ei tarvinnut kuitenkaan poistua.

Siinä niitä nyt sit on. Pingviinejä!

Pingviinien kanssa taapertelun jälkeen parin tunnin matka takaisin Ushuaian keskustaan ja pienen viisarin lähestyessä yhdeksää, alkoi jo olla paikallisittainkin sopiva aika iltaruokailun nauttimiseen. Kuitenkin toisin kuin olettaa kenties sopii, lähes kaikki Ushuaian ravintolat olivat suljettuina sunnuntaisin! Niinpä kalaruoan nauttiminen sai nyt jäädä, mutta onneksi kaupungin kenties ainoan aukiolevan ravintolan listoilta löytyi jälleen lammasta, jota residenssimme ushuaialaiset olivat kehottaneet kaupungissa maistamaan. Ravintolassa törmäsimme ja aiemmin päivällä kaupungilla tapaamaamme Lufthansan itävaltalaiseen lentokapteeniin, joka puhui sujuvaa suomea! Niinpä aivan loistavan lammasaterian kyytipojaksi grappashotit ja toinen viinipullo pöytään Mikon syntymäpäivien kunniaksi. Lopulta kellon käydessä kolmea aamuyöllä kävi haparoivat askeleemme kohti majapaikkaa ja edessä odottavia lähes tunnin mittaisia yöunia.

Vaikka Ushuaiassa oli kylmä, tai kenties juuri siksi, nousi kaupunki maisemineen ja tunnelmansa vuoksi yhdeksi parhaista paikoista, joissa olen koskaan käynyt!


 Ushuaia ja Tulimaa vuorelta katseltuna

Lisää kuvia Ushuaiasta (kuvat 21-45) ja esimakua tulevasta tästä linkistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti